For Tillitsvalgte
Råd til verneombud og tillitsvalgte i Fellesforbundet
Alle arbeidsgivere må vurdere om de har ansatte eller innleid personale som kan komme i en smittesituasjon. Denne kartleggingen og risikovurderingen skal gjøres i samarbeid med verneombud og tillitsvalgt.
Utgangspunktet for all aktivitet under denne pandemien, er at de til enhver tid gjeldende rådene fra helsemyndighetene skal følges. Virksomheter som opprettholder aktivitet skal gjøre de nødvendige tilpasninger av driften for å hindre smittespredning i virksomheten.
Både Folkehelseinstituttet og Arbeidstilsynet har egne temasider om Koronaviruset. Her er det til en hver tid oppdatert informasjon.
Innledning
Det er arbeidsgiver som har ansvaret for å risikovurdere faren for smitte på arbeidsplassen. Alle arbeidsgivere må vurdere om de har ansatte eller innleid personale som kan komme i en smittesituasjon. Denne kartleggingen og risikovurderingen skal gjøres i samarbeid med verneombud og tillitsvalgt.
Så hvordan kan dere som verneombud og tillitsvalgte være aktive i at disse tiltakene blir så gode som mulig?
Et nært og godt samarbeid mellom tillitsvalgte og verneombudet er viktig for å ivareta arbeidstakernes interesser i alle deler av arbeidshverdagen. Vi vil eks anbefale at verneombudet og tillitsvalgte har nær kontakt i spørsmål om risikovudering og smitteverntiltak.
Verneombudet har noen plikter og rettigheter i arbeidsmiljøloven som tillitsvalgte ikke har, på samme måte er det den tillitsvalgte som er i posisjon til å forhandle med ledelsen om eventuelle permitteringer eller skift- /rotasjonsordninger for å få smitteverntiltakene til å fungere.
Her har vi forsøkt å gi dere noen gode råd som vi håper vil hjelpe dere med dette.
Om verneombudets plikter og rettigheter
Som verneombud skal du ivareta arbeidstakernes interesser i saker som angår arbeidsmiljøet og har derfor en ekstra viktig rolle i disse tider.
Verneombudet skal blant annet særlig påse at maskiner, tekniske innretninger, kjemiske stoffer og arbeidsprosesser ikke utsetter arbeidstakerne for fare og at arbeidet ellers er tilrettelagt slik at arbeidstakerne kan utføre arbeidet på helse- og sikkerhetsmessig forsvarlig måte.
Derfor er det ekstra viktig at du:
- Deltar aktivt i risikovurdering og kartlegging av smitterisiko. Blir du ikke involvert eller arbeidsgiver ikke risikovurderer, ta dette opp med arbeidsgiver og krev risikovurdering og deltagelse.
- Ta spesielt opp i AMU eller møte med arbeidsgiver:
- Det er viktig med forebyggende tiltak, så flest mulig beskyttes.
- Gi arbeidstakerne informasjon og opplæring i smitteverntiltakene på din arbeidsplass.
- Det er viktig med løpende vurdering av tiltakene så de er så effektive som mulig.
- Vær aktiv med å forebygge smitte, både som arbeidsmiljørepresentant og kollega.
Husk også at du som verneombud skal varsle arbeidstakere på stedet og arbeidsgiver dersom du blir kjent med forhold som kan medføre ulykkes- og helsefare. Arbeidsgiver skal gi deg svar på henvendelsen innen rimelig tid, hvis ikke skal du underrette Arbeidstilsynet og/eller AMU om forholdet. (aml § 6-2)
Som verneombud har du også en rett til å stanse farlig arbeid, dette gjelder der du som verneombud mener at det foreligger umiddelbar fare for liv og helse. I slike tilfeller skal arbeidsgiver varsles med en gang og arbeidet skal stanses til Arbeidstilsynet har tatt stilling til om arbeidet kan fortsette. (aml § 6-3)
Om du som verneombud opplever at smittevern og tiltak ikke ivaretar arbeidstakernes interesser og utsetter arbeidstakerne for stor smitterisiko bør du ta dette opp med arbeidsgiver og gjøre en vurdering på om arbeidet må stanses.
Argumentliste:
Hvorfor melde seg inn
Som tillitsvalgt er det viktig å kunne argumentere for hvorfor det lønner seg å bli medlem i Fellesforbundet. Her finner du en rekke gode argumenter.
Vi må være mange!
- Det er antallet medlemmer som bestemmer fagbevegelsens innflytelse
- Det er vi organiserte som oppretta velferdsstaten - og det er vi som må forsvare den
- Fellesforbundet gir de organiserte på en arbeidsplass verktøyene til å sloss for bedre lønns- og arbeidsforhold
- Over hundre års historie har vist oss at det er kun når vi står mange sammen vi kan greie å få vår rettmessige del av verdiene som skapes i bedriften og samfunnet.
Tariffavtale = sikkerhetsnett
- Når vi forhandler sentralt må vi som regel forsvare alt det vi har før vi kan oppnå noe nytt
- Med en tariffavtale begrenses arbeidsgivers mulighet til å diktere arbeidstid. Det er viktig at vi som jobber på bedriften er med å bestemme når og hvor lenge vi skal jobbe.
- Tariffavtalen gir deg en bedre pensjon gjennom AFP-ordningen. Det er kun når du jobber på bedrift med tariffavtale at du har krav på AFP
- Alle er avhengige av hvilke resultater fagbevegelsen oppnår - også de som ikke er medlemmer. Hvis vi mister noe i tariffavtalene, mister de uorganiserte det samme. Derfor trenger vi et sterkt fellesskap av mange organiserte.
- Det er viktig å ha kontroll på minstelønna. Det har vi gjennom gode tariffavtaler og en sterk fagbevegelse. Hvis avstanden blir for stor mellom topp og bunn, betyr det at bedrifter med gode lønns- og arbeidsforhold vil tape.
- Med medlemmer og klubb på bedriften har vi gjennom Hovedavtalen og tariffavtalene krav på (og et rammeverk for) å komme i forhandlinger med ledelsen. På uorganiserte bedrifter har man ikke samme forhandlingsrett, noe som gir arbeidsgiver nesten total styringsrett. Klubb forutsetter medlemmer og tillitsvalgt, og det gir dere som arbeidstakere mulighet for makt som sjefen ellers sitter alene på.
- Opparbeida rettigheter er ikke hugget i stein. Hvis det blir få eller ingen medlemmer på bedriften faller tariffavtalen bort sammen med alle rettighetene i den.
Yrkesskade
Mange av våre medlemmer jobber i bransjer der man fort kan bli utsatt for en yrkesskade. Forsikringsselskapene vil som oftest nekte utbetaling fordi det er vanskelig å bevise årsakssammenheng mellom skaden og tapt inntekt. De er uansett ikke interessert i å betale ut "for mye" i erstatning. Da er det godt å ha et forbund i ryggen som har erfaring med slike saker, og som hjelper deg gjennom prossesen. Medlemmer av Fellesforbundet får utbatalt ca. 40 millioner i erstatning hvert år for yrkesskader og andre typer saker.
NB! Hvis det er en skade på din bedrift er det viktig å ta kontakt med avdeling med en gang, sånn at frister blir overholdt og saksgangen blir riktig.
En profesjonell organisasjon
- Det koster å ha en organisasjon som kan hjelpe deg når du trenger det
- Medlemmer i Fellesforbundet får hjelp fra tillitsvalgt, avdeling, forbund og LOs advokater
- Forbundet jobber også med å fremme våre interesser i politiske saker som angår alle oss som jobber innenfor forbundets bransjer. Det kan være endringer i Arbeidsmiljøloven, rammevilkår for de enkelte bransjene, sosiale ytelser eller utbygging av vei og jernbane.
- Forbundet skolerer medlemmer og tillitsvalgte sånn at de blir satt i stand til å jobbe for gode lønns- og arbeidsforhold på sin bedrift. Kurs i regi av Fellesforbundet koster ikke noe for medlemmer.
- For å ha et apparat som kan håndtere alle disse arbeidsoppgavene må forbundet ha en sunn økonomi, og medlemskontingenten er den eneste inntektskilden forbundet har.
Etter- og videreutdanning
Når du har vært sammenhengende medlem av Fellesforbundet i tre år kan du få støtte til etter- og videreutdanning gjennom LOs studiefond, beløpet blir korrigert hvert år. Sjekk på www.lo.no. Noen bransjer har egne støtteordninger i tillegg. Sjekk med din avdeling [link] hva du har rett på.
Medlemmene bestemmer
Det er medlemmene i Fellesforbundet som foreslår hvilke krav som skal stilles i tariffoppgjørene og som godkjenner eller forkaster resultatet i avstemning. Hvis du er medlem har du påvirkningskraft på dine egne lønns- og arbeidsvilkår.
LO Favør
Medlemskap i Fellesforbundet gir deg innboforsikring, fritids- og ulykkesforsikring og en forsikring som gir en utbetaling til etterlatte. Du kan tegne billige forsikringer i tillegg når du er medlem i Fellesforbundet.
Dine oppgaver som tillitsvalgt
De viktigste oppgavene du som tillitsvalgt har er:
- Å arrangere medlemsmøter og årsmøter. Husk at du aldri får kommunisert nok med medlemmene i klubben
- Si fra til din avdeling om medlemmer som slutter eller melder seg ut. Sørg også for at nye medlemmer blir registrert hos avdelingen.
- Å forberede og delta i debatter og møter i forbindelse med tariffoppgjør, landsmøte og LO-kongressen. Dette er viktige arenaer for deg som tillitsvalgt og for å få synliggjort medlemmenes meninger og synspunkter
- Å løse uenigheter slik at utfallet blir til medlemmenes beste kan være en utfordring, men det er absolutt noe av det viktigste du gjør som tillitsvalgt
- Å hele tiden ha oversikt over lønns- og arbeidsvilkår i bedriften slik at du kan veilede og svare på spørsmål medlemmene måtte ha. Dette er i tillegg viktig i forbindelse med uenigheter med ledelsen og i forhandlingssituasjoner
- Å skaffe deg oversikt over relevant lov- og avtaleverk. Du trenger ikke kunne lover og avtaler utenat, men det er viktig å kjenne til innholdet slik at du vet hvor du skal lete
- Å hele tiden oppdatere deg og skolere deg i rollen som tillitsvalgt er den beste måten å gjøre deg trygg i rollen. Fellesforbundet har mange kurs og møter du som tillitsvalgt vil ha nytte av å delta på.